Kolesterolmyter
En av de mest seglivade myterna inom medicinen säger, att för mycket animaliskt fett i maten och ett förhöjt kolesterol är farligt för hjärta och kärl. På denna och de följande sidorna kommer några fakta som säkert kommer att överraska många och som de flesta läkare och forskare inte känner till.
Om du tror att detta är det rena nonsens, titta då på min hemsida med listan över mina vetenskapliga artiklar och recenionerna av mina böckier
Ett urval av mina newsletters (på engelska).
Jag har bildat en internationell förening, som omfattar mer än hundra läkare, forskare och andra akademiker. som delar min syn på kolesterolkampanjen. Vi kallar oss THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics
(Hänvisningar till de artiklar jag berättar om finns i min bok The Cholesterol Myths. Den är gratis på webben och kan även fås gratis som e-bok, antingen från Smashwords eller från DropBox)
Här kommer några fakta
- Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig “gott” eller “ont”; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer.
Läs mer >>. - Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.
Läs mer >> - Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.
Läs mer >> - Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.
Läs mer >> - Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.
Läs mer >> - Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerne förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.
Läs mer >> - Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.
Läs mer >> - Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom.
Läs mer >> - Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskaper, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.
Läs mer >>
Vill du veta mer? Läs Fett och kolesterol är hälsosamt! Här kan du även läsa om
…de många misslyckade kolesterolsänkande experimenten,
…de meningslösa djurförsöken,
…familjär hyperkolesterolämi och varför man inte ska vara allt för bekymrad för det,
…myterna om triglyceriderna,
…farorna förknippade med att äta för mycket fleromättat fett och för mycket transfett,
…de ologiska argumenten kring medelhavskosten,
…den undermåliga vetenskapen bakom Dr. Ornish´ “revolutionerande” kostråd,
…hur vi luras av läkemedelsbolagen och kolesterolkampanjens ledare
…den verkliga orsaken till åderförkalkning och hjärtinfarkt
…och mycket, mycket mer.
Eller läs min senaste bok Hur kolesterolmyten hålls vid liv
I mina tidigare böcker har jag i detalj berättat om de vetenskapliga studier, som bildar underlaget för kolesterolkampanjen. Många läsare har säkert haft svårt fatta, hur man har lyckats med att övertyga en hel värld om kolesterolets och det mättade fettets farlighet trots den totala bristen på vetenskapligt stöd. Med min nya bok “Hur kolesterolmyten hålls vid liv” önskar jag därför visa, hur det gått till, hur det varit möjligt att förvandla vitt till svart genom att ignorera allt som talar emot, genom att överdriva eller förvanska triviala forskningsresultat, genom att citera motstridiga resultat på ett sätt så att läsaren får intrycket att de ger stöd åt hypotesen, genom att ignorera, undertrycka eller förlöjliga kritiska forskare, och genom att publicera tillrättalagda resultat i den vetenskapliga pressen. Av hänsyn till de läsare, som inte har läst mina andra böcker har jag tagit med några av de starkaste argument mot kolesterolhypotesen i förkortad och förenklad form.
Recensioner av The Cholesterol Myths:
Rune Berggren, fd statssekreterare och generaldirektör i Riksrevisionsverket (på svenska)
John Brignell, PhD, Professor i biokemi (på engelska)
Stephen Byrnes, PhD, ND, RNCP (på engelska)
Michael Gurr, PhD, Professor i biokemi (på engelska)
Joel Kauffman, Professor i farmakologi och biokemi (på engelska)
Ira Pilgrim, PhD (på engelska)
Ray Rosenman, MD, amerikansk kardiolog (på engelska)
Klipp från recensioner på amazon.com och amazon.co.ukDen första engelska versionen är just nu utsåld från förlaget. En ny, uppdaterad och utvidgad version “Fat and Cholesterol are GOOD for You!” finns tillgängligRecensioner av “The Cholester9ol Myths:
John Brignell, PhD, Professor
Stephen Byrnes, PhD, ND, RNCP
Michael Gurr, PhD, Professor
Joel Kauffman, Research Professor
Ira Pilgrim, PhD
Ray Rosenman, MD
Cuttings from amazon and Barnes & Nobles reviewsEn ny, uppdaterad svensk version, “Fett och kolesterol är hälsosamt!” kan köpas på Optimal Förlag; i Norge genom Capris.noRecensioner av “Fett och kolesterol är hälsosamt!”
Medicinsk Access ( sidan 63)
2000-talets Vetenskap
Västerbottens-kuriren (klicka på texten för större storlek)En tysk version, “Mythos Cholesterin”, kan köpas på Hirzel Verlag, Stuttgart. En finsk version, “Kolesterolimyytti” fås genom adlibris.com En dansk version, “Kolesterol – myter og realiteter”, kan köpas på förlaget Hovedland. En polsk version, “Naukowe Klamstwo” har publicerats av förlaget Gandalf En turkisk och en koreansk version kommer att publiceras i 2013
2000,2002 Available for free as an ebook from Smashwords |
2009 A simplified and updated version of The Cholesterol Myths. Available also as an e-book |
2010 About all the tricks used by the drug industry to keep the cholesterol hypothesis alive Available also in a kindle version |
2008 En forenklet og opdateret version af The Cholesterol Myths |
2010 Om alle de lurendrejerier, som anvendes for at holde liv i densundhedsfarlige kolesterolhypotese |
2011 Een combinatie van de twee Engels boeken |
2006 Suomalainen versio ja The Cholesterol Myths |
2008 Eine vereinfachte und aktualisierte Variante von The Cholesterol Myths |
2009 Polska Wersja The Cholesterol Myths |
2008 En förenklad och uppdaterad version av The Cholesterol Myths |
2010 Om alla lurendrejerierna som används för att hålla liv i kolesterolhypotesen |
2012 Turkish |
2013 Korea |
2013 Estonian |
2015
|
2017
Italy
My first books in Swedish and Finnish (not shown here) are out of print
Jag är en oberoende forskare och betalar all min forskning med egna pengar. Jag har aldrig tagit emot ekonomiska bidrag till min forskning kring kost, kolesterol och hjärtsjukdom, inte heller till mina webbsidor eller mina böcker. Jag är även min egen webmaster, vilket förklarar det amatörmässiga utseende
Publicerad första gången på engelska 1997, på danska och svenska 2005 och på spanska och holländska 2006